_

MUZEUL – DE PE ULIȚĂ PE ECRAN

Muzee de la sat

Platforma Muzee de la sat a apărut la inițiativa unor tineri din Botoșani și Iași, al căror proiecte au câștigat, prin concurs, co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Prin intermediul acestora, peste 60 de muzee din zona rurală a regiunilor Moldova, Muntenia și Dobrogea beneficiază de o îmbunătățire a imaginii lor în mediul online.

Platforma a fost lansată pe 1 decembrie 2021 și până în prezent cuprinde 73 de tururi virtuale realizate la 68 muzee din 60 de sate. Turul virtual al fiecărui obiectiv cultural este unul 3D interactiv, realizat cu echipament de înaltă performanță. În plus, acestea sunt integrate și în Google Street View, Google Maps și Google Earth.

O altă țintă a proiectului este de a perfecționa imaginea muzeelor, acest lucru făcându-se cu ajutorul fotografiilor, al textelor documentate și al videoclipurilor de prezentare.

În septembrie 2021 a debutat etapa de culegere a datelor și a durat 21 de zile. În această perioadă, echipa s-a deplasat la fiecare obiectiv cultural și a adunat informațiile care să vă ghideze în turul virtual. Au urmat regiunile Muntenia și Dobrogea, în total, au fost parcurși peste 10.000 de km în cele 20 județe ale Moldovei, Munteniei și Dobrogei. Pentru ca materialele să ajungă în această formă au fost necesare câteva săptămâni de prelucrare.

Platforma www.muzeedelasat.ro este gratuită și disponibilă în limbile română și engleză. Proiectul este realizat de Real Tour Ro, co-finanțat de AFCN și susținut de De la sat, un proiect editorial dedicat mediului rural.
În viitor, este vizată extinderea proiectului „Muzeul – de pe uliță pe ecran” la nivelul întregii țării. În acest fel se va obține o radiografie a muzeelor din spațiul rural românesc.

Muzee
de la
Sat
68de muzee
20județe explorate
10000+kilometri parcurși
11800+fotografii

Echipa noastră

Ionuț Teoderașcu
manager de proiect și
fotograf
Cosmin Murarașu
manager de proiect și expert scanare 3D
Nicoleta Felea
copywriter și consilier în promovare online
Silvia-
Alexandra Nistor
traducător
autorizat
George Patriche
videograf filmmaker
autodidact

Ultimele muzee adăugate în listă